fredag 8. april 2011

Knaresborough

Siden vi har månedskort fra York til Leeds, tok jeg og Beret en tur til Knaresborough sist lørdag. Kjørte samme "melkerute-tog" som da vi var i Harrogate (4 stasjoner lenger enn Knaresborough). Toglinjen kom til Knaresborough først i 1848, og togene gikk kun mellom Knaresborough og York. Knaresborough ligger ca. 25 km. vest for York og het tidligere Chednaresburg og Chenaresburg. Den vesle byen har i underkant av 15 000 innbyggere og er særlig kjent for Knaresborough Castle fra 1100 tallet, St. John's Church fra samme tid, Englands eldste Chemist Shop og markedet i byen som har eksistert hver onsdag siden 1206. Byen har vært utsatt for angrep og krig, og både borgen og St. John's Church har blitt restaurert.
Deler av Knaresborough Castle med vakre blomster foran.
Her er utsikten fra et krigsminnemerke ved borgen. Det er satt opp kors til minne opp de døde, samt kranser rundt merket. Det var helt fantastisk å se utsikten! Blåste en del, men var nokså varmt i lufta.

Byen er også kjent for sjakkmønsteret på en del av husene i byen.










Vi begynte dagen med å tusle i byen for å lete etter markedet, som vi selvfølgelig ikke fant ettersom det ikke var onsdag. Fant ut at det var onsdagsmarked da vi kom hjem. Slik har det vært siden 1310, da Edward II godkjente kun denne dagen. Gikk istedenfor en tur langs noen bratte gater og gikk langs den kjente stien Waterside. Gikk deretter Abbey Road videre, en gammel pilgrimsvei...
Kult med maling på vinduene!

Koselige hus









Nydelig langs Waterside!
... til The House in the Rock, en av byens attraksjoner. Hus er hugd inn i fjellet år1770-1791- helt utrolig å se på. Synd veien opp til selve husene var stengt den dagen, men vi fikk i alle fall se noen duer som bodde i en av fjellets huler.















Deretter vandret vi en annen vei opp mot byen igjen, og vi kom inn i et område med utrolig fine hus... og Onkel Toms feriehytter!
Fine blomster... i en privat hage



Gikk deretter til Bebra Gardens. Denne offentlige hagen med et plaskebasseng åpnet i 1931 som "Moat Gardens". Navnet ble endret til "Bebra Gardens" i 1969, da Knaresborough ble vennskapsby med byen Bebra i Tyskland.










Tett i tett med påskeliljer!
Det er ca. 100 trappetrinn opp til Bebra Garden, og på toppen er det utsiktspunkter med nydelig utsikt over broa "Railway Viaduct", en annen "attraksjon".











Trygt nede i byen igjen, kunne vi se opp mot hagen og borgen der vi hadde vært. Vi var på dette tidspunktet veldig sultne, og valgte å spise på det første spisestedet vi kom til. Vi leste ikke så nøye på døra, så fikk ikke med oss at vi var 15 min. for tidlig ute til å bestille middag. Men da den var unnagjort, var det klart for dessert... og det var ikke en hvilken som helst størrelse på dessertmenyen:



Ble ganske så mette, så bestemte oss for å titte litt til og så ta neste tog hjem. Kom over Knaresborough House, der byrådet oppholder seg. To skilt observert på området. Gebyrene gir ikke helt mening:
  • Gebyr for å prakere feil = £30 (ca. 300 NOK)
  • Gebyr for at hunden din gjør fra seg (£100 NOK)
Knaresborough House
Gikk også rundt St. John's Church fra 1100-tallet, som er den mest komplette av de gamle bygningene i Knaresborough. En merkelig kirkegård, gravstener på og ved siden av gangveien (Ja, man går også faktisk på gravstener).

Ingen tvil om at dette er en klokke og hva tiden er!










Noe gammelt design på gravene.




Det siste vi så i Knaresborough var denne viadukten. Dette er en  lang bru av en vei eller en «jernbanevei» (jernbaneskinner) (som) går over en dal, vei eller jernbanelinje. (Kilde: Wikipedia) Den er 103 meter lang, 17 meter bred og 27 meter høy og ble ferdig i 1851. Det var en viadukt før dette, men den kollapset i 1848 og lagde en flom langs elva (Nidd).
Viadukt med toget oppå.
Takk for en fin tur, Beret!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar